Tuloerot, ketä hyödytät?

Valtiosihteeri Martti Hetemäki valtionvarainministeriöstä kirjoittaa palkkaerojen kasvun puolesta. Tämän toimenpiteen hän väittää parantavan työllisyyttä, mutta ei millään tavoin perustele, miten tämä nykyistä tilannetta parantaisi. Todellisuudessa Hetemäki tarkoitti, että palkkojen tulisi laskea, jotta saataisiin töitä useammalle. Tämä olisi kuitenkin todella tuhoisa tie, sillä jo nyt Suomessa on suuri määrä työssä käyviä köyhiä. Jos taas Hetemäki tarkoitti, että hyvätuloisten tulisi saada enemmän palkkaa, niin se tarkoittaisi, että rahaa jäisi entistä vähemmän kiertoon. Hyvätuloiset tienaavat enemmän kuin ehtivät kuluttamaan eli omaisuudet kasaantuvat ilman, että niistä olisi yhteiskunnallista hyötyä.

Jo vuosikausia on harrastettu oikeistolaista suuryrityksiä hyödyntävää politiikkaa. Tämä ei ole luonut uusia työpaikkoja vaan päinvastoin vähentänyt niitä. Olisi katastrofaalista mikäli tämä suuntaus jatkuisi, sillä se johtaisi köyhyyden, eriarvoisuuden sekä kaikenlaisen kurjuuden kasvuun. Useimmiten oikeistolainen politiikka myös perustellaan pienten- ja keskisuurtenyritysten kautta. Kuitenkin harrastetusta politiikasta johtuen näillä yrityksillä menee myös huonosti. Joten olisiko Hetemäen ja kumppaneiden aika ryhtyä rehellisiksi ja sanoa, että ajavat suuryritysten sekä suurpääoman etua.

Tulo- tai palkkaerojen kasvun sijaan olisikin aika katsoa muita vaihtoehtoja. Tällainen selkeä vaihtoehto on työajanlyhentäminen 6 tuntiin. Näin pystyttäisiin jakamaan työtä tasaisemmin ihmisten kesken ja myös jo työssä olevien taakka keventyisi, jolloin työssä jaksaminen luonnollisesti paranisi. Tämä tulisi kuitenkin tehdä ilman palkan alennuksia. Tämä joidenkin mielestä utopistiselta kuulostava ajatus on käytössä ja todettu toimivaksi naapurimaassamme Ruotsissa. Suomessa kuuden tunnin työpäivään siirtymistä on esimerkiksi Suomen kommunistinen puolue (SKP) ajanut jo 90-luvun lopulta lähtien.

Income-Inequality

Työtaakan tasaisempi jakaminen mahdollistaisi sen, että 350000 työttömälle työnhakijalle voitaisiin vihdoin ja viimein tarjota kokopäivä työtä, kuin myös pätkätyöläisille. Tämä taas hyödyttäisi koko yhteiskuntaa, kun ihmiset saisivat palkkaa sosiaaliturvan sijasta ja saisivat myös ihmisarvoisemman tulotason. Ainoat, jotka työajanlyhentämisestä eivät hyödy ovat rikkaat, joiden voitot pienenisivät. Heillä on tähän varaa, onhan Helsingin pörssi jakanut ennätysosinkoja useana vuonna peräkkäin. Rikkaat huutavat tätä kateudeksi, mutta kyse on todellisuudessa oikeudenmukaisuudesta. Ovathan rikkaiden voitot syntyneet tavallisten ihmisten tekemästä työstä, joten miksi työntekijät eivät olisi oikeutettuja työnsä tuloksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s